Alkoholbehandling med Antabus medicin

Medicin: Antabus som hjælp i alkoholbehandling

Her i Danmark gør vi især brug af lægemidlerne Antabus, Naltrexon, Campral og siden 2013 også Selincro, som supplerende medicin til en alkoholbehandling.

Mange tror fejlagtigt at disse lægemidler er en alkoholbehandling, hvilket desværre ikke er helt korrekt. For at sikre at en alkoholmisbruger stopper med at drikke, er man nød til at tage patienten igennem nogle vigtige faser. For det første er det meget individuelt, hvor hårdt ramt og hvor mange skader en person kan have påført sig selv eller pårørende igennem sine alkoholproblemer.

Man er derfor nød til, at få afdækket hvor lang tid alkoholmisbruget har stået på, hvilket psykiske og fysiske skader det har givet, og om der er tale om alkoholafhængighed eller et konkret alkoholmisbrug. Dette er kritisk viden for at sikre at klienten kommer i den rigtige behandling, og samtidig undgår et tilbagefald. Det er med andre ord vigtigt at forstå, at selvom de nævnte lægemidler er meget effektive, kan de ikke stå alene i en behandling. Derfor er det også vigtigt at lægemidlet bruges korrekt, specielt i de tilfælde, hvor der er behov for et længere behandlingsforløb.

Hvad er Antabus® (Disulfram)?

Antabus er en af de mest brugte lægemidler mod alkoholmisbrug. Antabus indeholder disulfram, der kort sagt forhindrer nedbrydning af alkohol i leveren. Det er derfor vigtigt, at man aldrig indtager alkohol sammen med Antabus. Sker dette vil man forøge koncentrationen af acetaldehyd i blodet, hvilket i værste tilfælde kan resultere i at man bliver livslang syg. Acetaldehyd er også det stof som vi forbinder med “tømmermænd”, og som resulterer i hovedpine, svimmelhed, hurtigere puls, opkastfornemmelse osv. En overdosering af Antabus kan forårsage psykose med hallucinationer og angsttilfælde, hvorfor det er vigtigt at kun bruger det i konsultation med sin læge. Forkert brug kan have fatale konsekvenser.

Hvordan bruges Antabus® i en behandling?

Antabus skal bruges som et afrusningsmiddel, når man har et alkoholproblem, eller en afhængighed som man har mistet kontrollen over. Lægemidlet kan du altså bruge til at støtte op omkring din beslutning om at få professionel hjælp. En ting som du skal passe på med, hvis du vælger at gøre brug af Antabus er, at du ikke ender i et selvbedrag. Flere alkoholbehandlere har bemærket, at en person der er på Antabus, let kan blive overmodig efter et par uger uden alkohol, der således ikke mener at en rigtig alkoholbehandling længere er nødvendig. Alkoholproblemer løses ikke igennem et midlertidigt drikkestop, og ofte ender de overmodige med, at falde tilbage i de gamle rytmer og dermed alkoholmisbruget. Vi anbefaler derfor at man holder ved sin beslutning, og vælger at søge professionel alkoholhjælp, evt. ved at vælge en alkoholbehandling med behandlingsgaranti der netop beskytter personen imod et tilbagefald. Vil du vide mere om Antabus og dets virkning, kan du også søge vejledning hos din læge eller behandler.