Kontorstole og skrivebord.

Gode kontorstole er sundere for din krop

Næst efter vores seng og skrivebord er kontorstole, det møbel, mange mennesker bruger mest i hverdagen. Men det er ikke fordi, at det kun er en god ting. Kroppen kan lide at bevæge sig, og vores muskler har brug for at arbejde. Den samme siddestilling er derfor ikke godt for din krop. Sidder du meget ned i løbet af dagen, kan det medføre ømheder og egentlige skader. Hvis man spørger, Pernille Thomsen, der til daglig underviser i fysioterapi på Skodsborg Fysioterapiskole, skal man ændre siddestilling mange gange i løbet af en dag for at komme problemet til livs.

Pil armlænet af din kontorstol

Pernille Thomsen bliver begejstret, når hun ser en kontorstol, der får sin ejermand til at arbejde dynamisk hele tiden med varierende arbejdsstillinger. Hun har pillet armlæn af sine klienters kontorstole, bedt dem om at smide fødderne op på bordet. Hun har sågar erstattet en kontorstol med en gummibold. Det var det bedste for klienten. Samtidig giver kombinationen med et hæve sænkebord mulighed for, at stå op flere gange i løbet af dagen. Det er altså med til, at vi bruger vores muskler på forskellige måder i løbet af dagen.

Mennesket er skabt til bevægelse og ikke lige baner, og det sundeste er at holde leddene i gang. Dette bliver i arbejdslivet, hvis man har kontorarbejde, bedst udfordret ved tit at ændre stilling i sin kontorstol.

Pernille Thomsen har et par råd til, hvordan dette kan gøres: Man kan for eksempel ved at hæve kontorstolen, så man kun lige støtter på sædet med korsbenet og holder fødderne i gulvet. Herved åbner man både hofte og knæled op, hvilket giver en bedre blodgennemstrømning. Ved at følge disse små men vigtige tips, kan man også skabe mere energi i hverdagen, hvilket resulterer i at man når mere.

Rydsøjlens naturlige leje er S-formet. En god måde til at se om man sidder rigtigt er ved, at kigge sig selv i spejlet hvor man sidder med siden til.

Formen som ryggen har i spejlet, skal man skal forsøge at bevare, når man sidder på sin stol. Dermed ikke sagt at man skal sidde ned hele dagen. Kontorstole der er ergonomiske er ofte lettere at tilpasse og justere i sæde og ryg.

Gode råd til den rette stol

Start med et lille sæde: Knæhaserne skal så vidt mulig være fri, ellers blokerer man for gennemstrømningen.

Ryglæn skal indstilles så den støtter lænden.

Undgå så vidt muligt armlæn. Er de for tætte, og har men en lidt bred bagdel, kan man komme til at sidde ubehageligt og fast.

Ellers skal du vælge kontorstole med så lidt komfort som muligt. De fleste kan godt lide læder, men det er ikke altid det bedste at sidde i og kan klistre ekstra meget om sommeren hvor det er varmt. Varme kan skabe kondens mellem hud, stof og stol, hvilket kan være ubehageligt.